Zenuwkracht

Soms ben je aan de buitenkant in je fysieke lichaam gezond, maar je mist zenuwkracht. Je voelt je ondermaats en bent niet in staat om werk te doen dat langdurige inspanning vraagt. Je kunt je maar heel kort concentreren. Je voelt je chronisch vermoeid. Je bent in het stadium van styana beland: slapte, loomheid, passiviteit. 

Styana heeft een fysieke oorzaak en kan chronisch zijn, door ontoereikende toevoer van levenskracht naar het lichaam, omdat het in het gebied van prana niet goed stroomt: je haalt weinig energie uit je ademhaling. Begin eens met iedere dag op een vermoeid moment rustig te gaan liggen in savasana en naar je adem te kijken. Alleen dit al kan de zenuwkracht aanvullen en jou versterken.

Styana heeft ook een psychische oorzaak. Het ontstaat doordat er een duidelijk en dynamisch levensdoel in jouw leven ontbreekt. Dit levensdoel is ondergesneeuwd door teveel aanvoer vanuit de buitenwereld. De buitenwereld staat hier voor: andere mensen, werk en zorg, vakanties, afspraken, feestjes, bezigheden, entertainment, verlangen naar meer en de onbeheersbare behoefte om er voor de ander te zijn.

Geloof niet altijd in je gedachten. Ook praten en denken over zorgen en onrust nemen energie weg. Bouw een media pauze in. Bouw een bezig zijn met anderen pauze in. Bouw een zorg pauze in. Spreek met jezelf een moment van naar binnen kijken af, begin met iedere dag een paar minuten. Verwacht daar binnen geen sensatie, maar accepteer dat het leeg en saai is. Begin met een heel kort moment voor een vastgelegde periode. Hou het vol.