Waar yoga ook goed voor is

Een wat zwakkere mentale staat kan ons angst, zorgen en ook een depressie opleveren. Ook mensen die naar buiten toe sterk en zelfverzekerd overkomen, vallen zo nu en dan ten prooi aan deze  conditie. Achteroverbuigingen vanuit de yoga hebben een magisch effect op onze staat van geest. Ondersteund met props uitgevoerd nemen ze spanning weg en verzachten ze het zenuwstelsel en de hersenen.

Lig over een rol of bolster en draai met je hoofd achterover van de bolster af. Kijk naar achteren.

Je ziet de wereld van een andere kant.

Een intense draai voor je hoofd en een strekking voor je hals.

Het opent de keel chakra

 

Je kunt ook tegen een stoel of tegen je bank aan gaan zitten, me je benen naar voren gestrekt, en dan achterover buigen. Al heel snel kom je je hoofd tegen, dat niet zo maar los wil gaan hangen.  Ondersteun daarom je nek met een stevig opgerolde dekentje of een handdoek. Zolang je nek ondersteund is kun je je hoofd laten gaan. Soms is de hoek waarin je draait te scherp, en moet je iets verder van de stoel af gaan zitten. Je zit dan schuiner. De zitting drukt nu zacht in je bovenrug, bij je schouderbladen, of iets lager, sen je draait je romp achterover. Je strekt je borst en je nek omhoog zodat je hoofd draait. Ondersteun je nek met de rol die je daar hebt neergelegd. Dan strek je je armen langs je hoofd achter je weg. Het is fijn om met je duimen een muur te raken achter je, maar je handen kunnen ook in de lucht blijven. Als dit laatste met de armen achter je niet lukt, begin je met eerst alleen je boven rug, nek en hoofd te draaien. Voel de uiterste strekking van de voorkant van je romp en voel dat je met je rug achterover buigt. Ervaar de weldaad aan ruimte in je ademhaling. Blijf zo lang mogelijk zitten. Duw je staart been naar de grond, zodat je gehele onderrug ook wordt uitgestrekt.

Ik ken veel mensen die hun dag beginnen met een paar zonnegroeten en zich daar heel goed bij voelen. In de zonnegroet zit natuurlijk de achteroverbuiging Hnnd met het hoofd omhoog, Urdvha mukha svanasana die steeds weer voorbij komt. Maar ook Ustrasana, de kameel, is een actieve achteroverbuiging. De meest krachtige voor je arm en been spieren is de boog. Al deze actieve achteroverbuigingen halen je uit een staat van matheid en luiheid en maken je wakker, moedig en vrolijk. Er treedt een verzachtend, relativerend effect op in je geest, en wanneer je deze houdingen regelmatig doet, zul je emotioneel sterker worden.