Waar yoga en familieopstellingen elkaar raken

Wat is een familieopstelling?

In een familieopstelling kun je naar een probleem kijken. Het kan een patroon zijn met je ouders, je kinderen, je werk. Of een hindernis die jou steeds weer belemmert om echt het leven te leiden dat je wil. Je kunt ook een keuze onderzoeken die je maar niet kunt maken omdat je eeuwig blijft twijfelen. Of je doet een opstelling over een ziekte die jou overkomt en waarbij je je afvraagt waarom jou dit treft. Door een opstelling te doen kan er een innerlijke beweging op gang komen, waaruit een antwoord, of een richting naar een oplossing ontstaat.

 

Zweverig en aards. 

Naast yogadocent ben ik ook familieopsteller. Net als yoga vind ik een familieopstelling niet alleen zweverig, maar ook heel aards en concreet. Een opstelling is geen wonder en het gaat over wat er zich manifesteert op het moment zelf en wat voelbaar en merkbaar is. We werken met gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden, feiten en verder niks. Yoga gaat over het lichaam en geest, Over spieren, botten, ademhaling, concentratie, verbinding. Alles wat je ervaart bij yoga is voelbaar. soms heel tastbaar in de spieren en de botten, soms subtieler in energie of stroming die je door je lichaam ervaart, of de energie om jou heen die verder reikt dan je eigen lichaam. 

Opschonen van ego

In de opstelling gebruik je jouw probleem als ingang naar wat jouw innerlijk je werkelijk wil vertellen. Jouw aanleiding is het symptoom dat zich manifesteert in jouw persoonlijkheid en in de buitenkant van je bestaan. Pas wanneer je in aanraking komt met de diepere laag, ook door yoga te doen, besef je dat er onder jouw persoonlijkheid en onder je dagelijks gedrag nog een dieper zelf is. Dit proces is een stukje opschoning van je ego. De kracht van opstellingen is dat je een beweging op gang kunt brengen op deze diepere laag. Deze beweging in de opstelling is de sleutel naar de bevrijding. Het is (bijna nooit) een antwoord of verklaring aan de buitenkant, je gaat dus niet met een oplossing in woorden naar huis, in die zin is het weinig spectaculair. Hoe minder je erover kunt praten, hoe beter het zijn werk doet. Want erover praten betekent dat je het alweer naar je hoofd hebt gehaald, en vast zet in woorden. Terwijl de energie, de zachte stroom zijn werk doet in jouw lijf, in jouw organen en meridianen, net als in de yoga. 

 

Wil je zelf een opstelling doen? vul dit formulier in dan neem ik contact met je op