Trek je niet teveel aan van je humeur

Ons humeur is een steeds wisselende stemming van binnen. Het is niet blijvend maar vloeiend en wisselt de hele dag door. Het is licht geraakt en niet te grijpen en afhankelijk van allerlei omstandigheden. Ons humeur is grenzeloos. Het ene moment is alles leuk, dan weer stom. Dat is de reden dat je je niet zoveel moet aantrekken van je humeur, en er zeker niet naar moet luisteren. Vind jezelf in de basis achter je stemmingen. Dat   de vesting waar het stevig en stabiel is.  Net zoals je een huis bouwt, moet de grondvesting  goed zijn, want die verandert niet meer. Zo zou je ook naar jezelf kunnen kijken.

Deze stevige vesting van binnen is de juiste stemming om yoga te doen. De stemming om in de asana te gaan. Hoe vaker je deze basis ervaart, hoe meer ego strategieën zullen afbreken. Maak tijd in je leven om hier mee bezig te zijn en naar terug te keren. Als een soort resourcen. Yoga is resourcen, even niet in de wereld zijn. Onze mind is te machtig geworden in ons leven. Waneer je dit gaat inzien, kun je langzaam ontwaken, en uit je humeur en stemmingen blijven. Voel je wanhoop, irritatie? Geloof het niet, blijf uit dit verhaal, want zodra je er teveel aandacht aangeeft, verpak je het weer in een vaste vorm. Dat waar je aandacht aan geeft, gaat groeien. 

Hoe antwoordt jouw lichaam op iets dat het nog niet kent? Hoe reageer jij bijvoorbeeld op de houding Sirsasana, de hoofdstand? Je mind of humeur reageert misschien direct met een schrik of weerstand. Dat is je eerste korte reactie, besteed daar niet teveel aandacht aan, blijf in je lichaam. Bereid je lichaam voor om in de juiste basis te komen. Begin bijvoorbeeld met een staande vooroverbuiging, uttanasana, pak je ellebogen vast en maak de rug lang. Neem je lijf steeds meer mee in de houding. Deze houding is een veilige manier om de rug te strekken. De zwaartekracht maakt de rug langer en verlengt de zijkanten van de romp. Breng je adem naar je hersenen, naar je hoofd, en neem je mind (je humeur, je meningen, je eerste reacties) mee, zodat ze smelten in je brein. Houd jij je nek nog vast of laat je hem gaan? Doe deze houding twee keer, en pak je ellebogen de tweede keer andersom vast. Gebruik de zwaartekracht, vindt uit, onderzoek. Richt je oksels steeds meer op de grond. 

Ook de hond met het hoofd omlaag en het hoofd ondersteund op een blok of opgerolde deken is een goede voorbereiding op sirsasana. Zorg dat je hoofd rustig kan staan op die verhoging en ervaar dat jouw mind bescheiden en minder belangrijk wordt. Je meningen en dat wat jij vond of als eerste voelde, verdwijnen en maken plaats voor een ruimere beleving waarbij je hele lichaam is betrokken.