Op weg naar meditatie: Siddhasana

Ik hoor steeds meer mensen om mij heen die dagelijks mediteren. Mediteren betekent van alles en ieder doet het op zijn manier, ik hoor daar zeer verschillende verhalen over. Ik verdiep mij er zelf ook in de laatste tijd. Ik kom tot de conclusie dat Siddhasana daarbij een belangrijke houding is voor mij. In Iyengar yoga is Siddhasanana allereerst een asana. Zittend in een wijde kleermakerzit, met de schenen gekruist, en met de hielen voor elkaar, of zelfs op elkaar. De knieën gaan op zij en naar de grond. Zodat je benen met je zitbotten een driehoek vormen, die op de drie punten de grond raken. De houding verdrijft stijfheid uit de knieën en de enkels en het bloed circuleert meer in het bekken en in de buikstreek. We doen de houding siddhasana niet vaak in de lessen. En als we hem doen, doen we hem nooit heel lang. De komende weken besteden we er iets meer aandacht aan de zittende meditatie. In onze einde van de maand lessen staan we vaak iets meer stil bij verdieping, ademhaling, en ook meditatie. Daarin past het om de houding Siddhasana te doen.

Siddha is een half goddelijk wezen, die heilig is verklaard. Een Siddha bezit boven natuurlijke krachten, die Siddhi’s worden genoemd. Siddha betekent ook een wijze, of een geïnspireerde profeet. Siddhasanana betekent dan de houding van de wijze. Alle asana’s, de fysieke houdingen zijn een voorbereiding voor Siddhasana. De staande houdingen brengen kracht, stabiliteit en souplesse, waardoor we in staat zijn om voor steeds langere tijd in de houding te zitten. Siddhasana leidt ons op de weg naar het spirituele leven.

Siddhasana traint de innerlijke controle. Siddhasana staat aan het begin van de vervolgstappen op het 8 voudige yoga pad. Het is belangrijk voor de beheersing van de adem(pranayama), voor het beteugelen van de zintuigen(prathyahara), voor concentratie(Dharana), meditatie(Dyana) en uiteindelijk zelfverwerkelijking, Samadhi, het doel van yoga.

Van alle asana’s die er bestaan, moet men altijd Siddhasana beoefenen, zeggen de heilige geschriften. ‘Siddhasana reinigt de 72.000 nadhi’s’, staat in d eheilige geschriften. De nadhi’s zijn de energie kanalen in het menselijk lichaam.