De reis terug naar je instinct

Iyengar beschrijft in Yoga als levenskunst de reis van ‘ het kakelende brein naar een zuiver instinct om de helderheid van intuïtie te bereiken.’  Instinct is het dierlijke deel in de mens. Dat stuk dat ons gelijk maakt met de dieren. Wij mensen zijn de verbinding met het instinct  verloren, ten gunste van de ontwikkeling van ons brein. We leven steeds meer vanuit ons brein en gaan ervan uit dat het lichaam volledig gestuurd wordt door de hersenen. Intuïtie is bovenbewust weten. Je weet wat je moet doen of wat de oplossing van iets is, zonder dat je het echt begrijpt met je hoofd.  Intuitie is weten zonder je hersenen zou je kunnen zeggen. De hersenen bepalen dan even niet. Met yoga maak je een reis eerst terug naar je instinct, en vanuit daar naar intuïtie. 

Het instinct is bij ons afgestompt. 

Een voorbeeld. Je voelt de behoefte om anders te gaan leven. Je leest allerlei artikelen en boeken over wat wel en niet goed is voor jouw gezondheid, wat je het beste kunt eten, en hoe je moet bewegen, hoe je kunt mediteren. Uiteindelijk weet je nog steeds niet hoe je moet leven. Je voelt alleen ergens van binnen nog steeds vaag iets waar je echt naar verlangt. Het instinct is bij ons afgestompt. Een wild dier leeft vanuit zijn instinct en zou dat soort lees materiaal verscheuren! 

Door het doen van yogahoudingen, asana’s, kom je meer en meer in je lichaam. Je zintuigen worden bewuster en helderder, en je organen worden gezuiverd. Uiteindelijk zal je  instinct weer tot leven komen. Het instinct is onbewuste intelligentie van cellen die aan de oppervlakte treedt. De intelligentie ontwaakt in het lichaam en vertelt je automatisch welk voedsel goed voor je is, wanneer en hoeveel je moet eten, en wanneer het tijd is om te bewegen, of juist te rusten of te slapen. Net zoals de natuur altijd zal doen wat goed is op het juiste moment.

Ware wijsheid neemt geen beslissingen

De intelligentie krijgt spieren. Als eerste zege op je yoga reis, herwin je instinct en ervaar je kracht en gezondheid. Je levenskracht en je instinct weer voelen is echter niet het einddoel van yoga. Ga je dan door met yoga, dan zal je reis verdiepen, naar het niet stoffelijke deel van jezelf. Door steeds verder afstand te nemen van de opwellingen van jouw ego, verplaats je jouw kennisbron van de hersenen naar je hart en van je emoties naar je ware kern, of ziel. Je herenigt de intelligentie van het lichaam met het menselijke brein. Langzaamaan verschijnt de hogere intelligentie van intuïtie aan de horizon. Terwijl je jezelf als een antenne afstemt op deze natuurlijke intelligentie, verkrijg je helderheid in je denken en wijsheid in het leven. Ware wijsheid ontwaakt, als het maken van onderscheid tussen goed en kwaad ophoudt. Het functioneert niet in dualiteit. Ware wijsheid neemt geen beslissingen, maar weet.